zaterdag 2 april 2011

Biscuitdeeg en marsmallow fondant

Sinds kort vind ook ik het leuk/lekker om muffins te versieren. Hiervoor gebruik ik geen marsepijn of aangeschafte fondant, maar maak ik marsmallow fondant. Dit is zo ontzettend simpel om te maken en op voorraad te hebben, in mijn ogen perfect. Vandaag wilde ik proberen of ik met dit fondant ook een taart kon bedekken. Alleen had ik tot vandaag nog nooit een biscuitdeeg gemaakt en hier een taart van gebakken. Eens moet de eerste keer zijn, die van mij was vandaag. Het fondant maak ik als volgt:

Nodig:
Marsmallows
Poedersuiker

Werkwijze:
* In de mengkom een stuk of 12 marsmallows gooien
* Ongeveer twee eetlepels water erbij
* In de magnetron warm laten worden en op laten zwellen
* Met een lepel doorroeren. Dit wordt een soepjes, niet egaal maar dat geeft niet.
* Poedersuiker er geleidelijk bij gooien en met de lepel doorroeren. Hiermee doorgaan tot het zo stevig mogelijk is en er geen poedersuiker meer opgenomen wordt.
(Omdat de fondant nog warm aanvoelt is het nog wat zacht, dus het heeft eventjes nodig om weer wat af te koelen tot kamertemperatuur)

* Smeer je handen in met vet (ik gebruik gewoon boter) en pak daarmee de fondant. Zorg dat het werkblad ook vet is, anders gaat het kleven. Zodra de temperatuur iets is gedaald kun je het kneden, uitrollen en gewoon als fondant gebruiken.

(Als je nog iets over hebt kun je het gewoon bij kamertemperatuur in een doosje bewaren, zodra je het weer wilt gebruiken even kort in de magnetron doen en weer goed kneden.)

Met het biscuitdeeg ging het best goed voor een eerste keer. Het was super simpel om te maken. Een volgende keer zou ik de temperatuur van de oven misschien iets lager zetten omdat het buitenste randje mij op het laatst te snel donker werd. De smaak was iig erg lekker. Het recept voor een springvorm van 24 cm. is als volgt:

Nodig:
5 eieren
150 gram suiker
150 gram bloem
1 zakje vanillesuiker
1 snufje zout

Werkwijze:
* Eieren in heet water leggen om wat te verwarmen
* Oven voorverwarmen op 200 graden, bakvorm klaarmaken
* Suiker, vanillesuiker en zout samen met de eieren goed mixen tot het een zachtgele lobbige substantie is.
* Met een lepel de bloem er doorroeren
* Geheel in de vorm gieten en ongeveer 35 minuten bakken in de oven.

De taart -die ik vulde met een mix van slagroom en lemon curd- was goed te bekleden met de marsmallow fondant. Het hele klusje werd geklaard met twee meiden in huis en lekker weer, dus ik probeerde er ook nog wat tempo achter te zetten. Onze vierkoppige jury (inclusief mezelf) was het over de smaak eens, zeer tevreden!



1 opmerking:

  1. Dat ziet er weer zeer smakelijk uit! Leuk hoor, wat zullen jullie weer smikkelen dit weekend...
    Geniet van en met elkaar!X

    BeantwoordenVerwijderen